понеделник, 4 юли 2011 г.

погнуса


- Абе я кажи сега... ти какво мислиш за корупцията?
Въпросът ми го зашлеви униформен на магистралата. Рефлексирах веднага:
- Ами според мен корупция е да платя, за да ми бъде извършена услуга. Ако аз сега, например, Ви дам... това всъщност няма да е корупция, защото Вие няма да ми извършите никаква услуга... Това е разликата между корупцията и почерпката...
Бръчките му срамежливо плъзнаха под фуражката. Явно се отпусна. Върна ми документите все едно ми ги връчваше официално.
- Правилно, господине, правилно.
Бях взел изпита. Със 160 километра в час.
Повече не говорихме. Една банкнота се плъзна между документите, веднъж навътре, веднъж навън. Неволно го докоснах по ръката. И настръхнах. По космите ми с дъх познат полази онова чувство. Погнуса. Кратък спазъм, някъде в недрата на собственото ми безсрамие.
Корупцията е лепкаво докосване. Цапа и двете страни.

Да се подсушим с малко цифри.
„Българската коледа” събра за три месеца дарения в размер на 1.2 милиона лева.
Благотворителният „Биг Брадър” събра за три месеца 2.5 милиона лева.
МВР получи за три месеца дарения от 6.5 милиона лева...

Господин министър на вътрешните работи, ето Ви ги всичките ми вътрешни работи.
Във фуражката Ви.


.

2 коментара:

Анонимен каза...

Знаеш ли, всичко това, както си го описал, е просто мърляво. Само кажи, какво да кажа на онези двама мои приятели, които в рамките на една година загубиха бащите си заради някой, карал със 150. Някъде там нещата престават да са само корупционна схема, а влизат през врататите в къщите на хората с перверзна усмивка и гердан от двайсетачки носейки коса.

radobim каза...

Съгласен съм. Войната по пътищата е резултат на липсата на правила, лоши пътища, но най-вече лошо възпитание. Ние, шофьорите, имаме нужда от превъзпитание и новите правила и най-вече камери по пътищата ще помогнат малко за това. Но разковничето е в това какво виждат децата ни - те ще шофират така, както го правим ние... Иначе темата на моя пост е за нещо по-мащабно от корупцията в КАТ. Прочети пак. Ако пак ти се стори мърляво - просто не ме чети повече. Лек ден.